onsdag 18 januari 2012

Mera Arabia; Emilia och Pastoraali


Arabia, Emilia


Idag ska jag presentera en serie vid namn "Emilia" från finska Arabia. Serien är bedårande med detaljerade skildringar på porslinsföremålen. Det är Raija Uosikkinen som står för dekoren av serien. Hon föddes 1923 i Hollola, Finland och dog 2004. Hon var verksam hos Arabia 1947-1986.

Motiven är ofta en kvinna i vardagsysslor, kvinnor i sällskap i trädgårdssammanhang. Dekoren är väldigt detaljrika i samspel med blomornament, även dom mycket detaljerade. Den vanligaste färgkombinationen är vit-svart, men mej veterligen finns den även i svart-guld, med svart som grundfärgen. I verkligheten är porslinet ännu vackrare och man kan beundra det nästan i timtal! Wünderbar!


Kaffekopp med fat

Liten trekantig skål, kvinna med korg

Ett litet prydnadsfat med försäljningskvinna (på torg)

Serveringsbricka med kvinnor i sällskap

Ovanstående bilder tagna från http://calamel.jp/ARABIA


Fat med kvinna och baby

Stort serveringsfat med kvinna i hängmatta

Smörask

Rund ask med kvinna och katt i gungstol


Kanna/vas


bluemoment.jugem.jp
Detalj av vas

Om "Emilia" är underbar, vad är då "Pastoraali"? Denna serie har figurer i svart, vitt och blått på bakgrundsfärgen vitt. Även dessa figurer är detaljerade om än lite enklare än figurerna i "Emilia". Det upprepade motivet i porslinet är en flicka med böljande tjockt hår. En pojke är även delaktig på de större pjäserna. Liksom i "Emilia" bidrar växtligheten kring figurerna till dekoren.

http://www.hummingjoe.com/?mode=grp&gid=6802
Detalj från bricka

Esteri Tomulas karriär på Arabia 1920-1998 var väldigt produktiv. Hon ägnade sig till dekorarbetet som låg henne varmt om hjärtat. T. o. m. under tiden när porslin och kärl skulle vara renodlade och i modet odekorerade, insisterade Esteri att dekorera sina pjäser.

Styrkan i Esteris dekorering var hennes sätt att använda linjer och streck samt hennes sätt att presentera motivet i minsta detalj. På 60-talet tryckets även Esteris dekorer på en del av Finels emaljkannor och grytor som jag tidigare gjort ett axplock ifrån.


arabiashokki.seesaa.net
Bricka och låg vas
www.13th-f.com/.../pastraarivase160.jpg
Större vas från båda sidorna


www.hummingjoe.com
Serveringsbricka


Esteris dekorkollega är kanske inte överraskningsvis Raija Uosikkinen. Dessa två har bidragit till en mängd vackra dekorer till porslin, kärl och emalj. Det lönar sej absolut att även kolla upp annan produktion av dessa två primadonnor. Men akta er, det är beroendeframkallande att börja samla på porslinet, och det blir dyrt i längden.. Men ack så tacksamt.


homepage.mac.com


homepage.mac.com


flickr.com/photos/11072411@N00/1080441807/
Kvadratiska fat med olika dekorwww.laatutavara.com
Prydnadsfat


www.tradera.com/BLA-VITT-KAROTT-UNDERLAGG-ARABIA-auktion_85062775
Köksunderlägg

4 kommentarer:

 1. herre min, så snygga! Oj, vad jag skulle vilja ha dom där...

  SvaraRadera
 2. Jättefint! Emilia finns i vitt med lila dekor också. Jag hittade ett par sådana chokladkoppar på loppis för några år sedan. De i guld skull jag vilja ha!

  SvaraRadera
 3. Hej! Var får man tag i dessa vackra fat, vaser och koppar? Är det främst på loppis man kan komma över dem? Jag antar att de inte nytillverkas...?

  SvaraRadera
 4. Googla! Har man tur så finns dom på nätet, aningen dyra men serien är ju också från 40/50-talet (om jag minns rätt) :)

  SvaraRadera