söndag 29 januari 2012

Bamse.
När jag var liten älskade jag Bamse. Värre saker kunde man ha haft för sig tänker jag idag. Min dotter har börjat intressera sig för tv och film och har nu fått några Bamse-dvdn brevid sin Muminsamling. Riktigt roligt att se på avsnitten som man kommer ihåg märkvärdigt bra när man sedan sitter där brevid henne och myser.
Här följer en recension jag hittade på filmguiden som jag tyckte var ganska bra. Även bilderna är därifrån.

Rune Andréasson (1925-1999) skrev första meningen som la grunden till Bamse 1962 då han var på Cicilien och såg solen stiga upp bakom bergen. Många tror att det var serietidningen om Bamse som lade grunden till de tecknande filmerna, men det är precis tvärtom. Först producerades det fyra stycken svartvita filmer som kom på tv 1966 och där efter producerades 7 stycken i färg. Men Rune och hans fru Maivor Andréasson släppte tre till. 1981 kom två stycken bland annat Bamse och den lilla åsnan. Den filmen vann även Juryns specialpris på Golden Gate festivalen i San Fransisco samma år. Efter diverse krångel så släpptes Bamse i trollskogen som kom 1991.

Därefter har det inte producerats några nya Bamsefilmer. Efter succen med de första 7 filmerna i färg som kom 1972 fortsatte sedan Bamse till att bli en seriestrip i Allers till att sedermera ges ut som en egen tidning. Bamse ges ut än idag men efter 1990 så föll kvalitén på berättelserna och det blev lite mycket barnorienterat. Bamse är en barntidning visst är det så, men det finns ändå en väldigt stort mått av lärdom. Du ska ta hand om dig själv och din omgivning, Var snäll mot djur och natur och inte knarka. Allt har man lärt sig av Bamse!