torsdag 6 december 2012

Grattis Suomi!Dagen till ära, Finlands självständighetsdag klär vi oss i Marimekkos "Iloinen takki" både jag och Ronja. Särskillt patriotisk av mig har jag aldrig varit och är för mångfald och minoriteter. Men visst är jag finsk, finne, finntörvel. Mera än jag trodde, något som jag förstod först efter jag flyttat till Sverige. Tystlåten, bastubadande, ärlig, sentimental och blyg. Sen är jag jättestolt över Finlands enorma utbud på duktiga designers båda inom arkitektur, textilindustri och konst. Så det skålar vi för och säger HURRAA!
Iloinen takki, den glada rocken, gjordes av Vuokko Eskolin-Nurmesniemi och tyget heter Nadja. Det sägs att Vuokko när hon precis förlovat sig, ville ha en klänning med fickor dit hennes käraste kunde lämna små brev och presenter. Således designade hon "Iloinen takki" och året var 1960.
Ronja läser; S-U-O-M-I, Marimekko, Mansikkavuoret, Maija Isola, 1971.


  
Mina glada rockar. Marimekkos "Iloinen takki" finns i många färger både i gamla orginal samt nyproducerade. Den vänstra är en kortad orginalrock medan de övriga är nyproducerade. Den röda modellen som är lite kortare kallas "Kihlatasku".Underbara små fickor att gömma saker i. Jag brukar för övrigt ha en av mina rockar på mig när vi är ut och reser och gömmer då små leksaker i varje ficka som Ronja kan söka efter när det börjar krisa med koncentrationen och man måste sitta stilla i flyget.


4 kommentarer:

 1. Kul rockar, härliga färger!
  Grattis på dagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mkt! Visst är det härliga färgkombinationer!

   Radera
 2. Jättefina, jag fick en sådan av en vän en gång men den är alltför stor och kraftigt blek, tyvärr. Hurra för dig, Ronja och Finland och alla fantastiska designers genom tiderna. Jag kan tänka mig att historien om rocken och Vuokko stämmer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria! En riktigt mysig historia som man väldigt gärna vill ska stämma. :)

   Radera