onsdag 31 augusti 2011

Absoluta favoriten.


Som Mumin-nörd kan inte denna necessär vara annat än favorit. En kombo med Mumin och vintage-tyg kan det inte bli mer än en fullträff. Synd att tyget ska vara så himla svårt att få tag på, men det är såklart även det som är charmen.

Har även detta tyg med beige botten, men det är lite för tvättblekt och gör sig inte riktigt till sin rätt som börs eller necessär, så det får nog tills vidare tjänstgöra som gardiner i tösabitens rum.

tisdag 30 augusti 2011

I väntan på spännen.

Nu blir det att sy börsar och necessärer utan att få fästa spännen. Jag har gjort en storbeställning på de modeller som jag bestämt mig att satsa på, men leveransen är försenad. I och för sig så får jag fästa spännen i en hejdundrande fart sedan när dom anländer och får en hel hop med nya necessärer. Huvudsaken att jag får dem före jag skall ha bord på Nybo marknad i Valbo. Välkommen dit!

Börsen ovan är en av mina favoriter. Är ju en sucker för petrol-turkost och grönt, så det är kanske inte så konstigt. Överväger att sprätta min sydda klänning (som för övrigt inte används så mycket) för att få tyg till flera necessärer..

måndag 29 augusti 2011

Arbetsljus.


Det här med att få till det med arbetsljus är även en konst. I förra veckan sydde jag några börsar av en duk i lite grövre material. Jag tycker själv om struktur i tyg. När jag på kvällen var klar med börsarna var jag nöjd. Så sov jag en nattsömn och tog åter en titt på börsarna då jag vaknade. Ojdå! Eftersom jag arbetat i dunkelt ljus på kvällen upptäckte jag inte att tyget var lite tvättblekt. Kanske dags att investera i en bra lampa!

Nåja, den som det inte var något fel på fick bli en födelsedagspresent till en vän, och dom två som blev kvar får säljas till ett reducerat pris. Så var det med den saken. Alltid lär man sig av sina misstag. Nästa gång synar jag tyget ordentligt, i dagsljus. :)söndag 28 augusti 2011

Mormors pelargoner


För kanske fem år sedan sydde jag en klänning som jag använde till vardags. En tant som kom emot mig på stan utropade en dag; Åh, det är ju alldeles som mormors pelargoner!

Jag hittade stuvbitarna av detta tyg i garderoben som förvandlades till en börs och en necessär. Naturligtvis ska skapelserna gå under namnet "Mormors pelargoner". :)
lördag 27 augusti 2011

Modeller


Jag funderar lite fortfarande hur många modeller jag skall ha av mina börsar och necessärer. Det smartaste tror jag det vore med tre klara koncept. En mindre med enkel knäppning (som jag demonstrerat tidigare), en mellanbörs med dubbelknäppning och till sist behåller jag den stora necessären som jag även visar bilder på tidigare. Vad tror ni?

Har även märkt att det verkar vara väldigt knepigt att få tag på själva knäpp-ramen till börsarna och necessärerna. Skulle gärna framförallt ha en likadan ram till den stora necessären som till dom mindre jag har, dom är stilrenare. Tips mottages gärna även på den fronten.


torsdag 25 augusti 2011

Klippa, stryka och sy.

Nu har jag fått fart på mina börsar riktigt på allvar. Jag kunde säga att det nästan har blivit en hangup, så himla roligt är det! Dagtid väntar jag nästan på att det skall bli kväll så att jag får sätta mig i lugn och ro framför symaskinen. Det är väl det all sorts handarbete och pysslerier kanske handlar om (på hobbynivå), ett sätt att varva ner samtidigt som man kan vara produktiv.

Nedan har vi ett sortiment från ett underbart tyg som jag kallar "Sommar-cirkus". Har även sytt en liten klänning till min dotter av det tyget och nu fick stuvbitarna bli lite börsar och plånböcker, till hela 4 st räckte det!

So long!

Retro och rariteter!

Välkomna allihopa som hittar hit! Här kommer ni att få följa med på mina äventyr i retrotextiliernas värld tillsammans med andra kreativiteter jag får utlopp för. Som rubriken antyder kommer det på denna sida att samlas retrorariteter både i ny och ursprunglig form. Min mesta tid lägger jag på att sy olika sorters börsar och necessärer i tjusiga färger och former.

Min största hobby sedan jag var i unga tonåren är att gå på loppis, jag tycker det är fashinerande att hitta ting och plagg med själ i. Saker som ej gör nytta hos en person kan vara nog så behövligt hos en annan. Ting som ej går att använda i sin ursprungliga bemärkelse kanske går att göra om till något annat och bli behövligt igen. Det är det denna sida handlar om. Att förvandla nött till nytt, eller bara fräscha upp, för att bli intressant igen.

Länge har jag drömt om att få pyssla ihop en hemsida där jag kunde sälja mina handarbeten, och nu äntligen är det på gång! Men vad vore en hemsida utan en blogg nuförtiden i denna tekniskt avancerade värld.

Alla necessärer och börsar jag syr har yttertyg av vintagetyger i olika färger och textur. Vintage- och retrotyger finns bara till en begränsad mängd vilket betyder att alla necessärer är unika färgklickar med eget utseende. Nedan kommer en liten förklaring på de olika modellerna.
Börs med enkel knäppning


Den enkla börsens mått är 14 cm på bredden och 15 cm på höjden. Den pryds av ett förnicklat metallspänne och har ett fack. Denna börs är perfekt både för pengaförvaring, men slukar även en och annan pryl, exempelvis bilnycklar eftersom den är rymlig.
Börs med dubbel knäppning

Denna börs har samma mått som föregående d.v.s. 14X15 cm. Skillnaden är att den har en händig dubbelknäppning och således två fack för den lite mera pedanta att ordna sina saker i. Metallspännet äv även detta förnicklat.


Stor necessär med enkel knäppning

Det är inte i onödan denna necessär beskrivs som stor, den mäter hela 25 cm på bredden och 24 cm på längden. Den slukar saker därefter och passar bra som exempelvis sminkväska eller dyl. Necessären har ett metallspänne i guldfärg.
Så småningom kommer jag att länka till min hemsida, men jag vill finslipa på den ännu en liten stund före jag visar upp den för gemene man. :)

Ha det fint i höstrusket och glöm inte bort svamparna i skogen som kan förvandlas till dom bästa delikatesserna!

/Mia