lördag 30 juni 2012

Rakt i hjärtat, mitt i prick.
När man anländer till världen i Finland, får varje unge en s.k. moderskapsförpackning. I denna förpackning finns det mest väsentliga för det lilla barnet. Tanken är att alla ungar har möjlighet till en snarlik start helt materiellt. (En väldigt fin sak tycker jag, borde även införskaffas i Sverige.) Året 1978 föddes jag i Jakobstad, Finland och mina föräldrar hade fått en sådan låda med bas-saker. I den fanns en sov/åkpåse med bruna nallar och klöver. Tyvärr tuggade vår hund sönder den senare när jag var lite äldre. I tio års tid har jag letat efter denna sovpåse utan resultat.

För en tid sedan sålde jag lite av mina tyger till en trevlig tös. När man träffar eller har att göra med vissa människor känns det ibland så "rätt" och lätt. Och det kände jag med denna tös. Och min magkänsla hade totalt rätt för titta vad som damp ner i min postlåda;Emelie hade fått nys på att jag var ute efter detta tyg via en facebook tyg-grupp och vunnit en auktion av ett påslakan i blått. Kan man bli lyckligare än såhär! Jag säger då bara det, den finaste egenskapen hos människan är snällhet. Tack Emelie, du har en vacker själ.onsdag 27 juni 2012

Mera börsar till salu.Nu syr jag så det står härliga till, och här kommer lite börsar i brun/gula nyanser. Det blev visst lite vegetationstema med klöver, buketter och rosor. Tog även foton av börsarna när dom är öppna så man får en bättre helhetsbild över modellen. 
 

lördag 23 juni 2012

Keps till liten.


Efter att jag satt upp lite bilder på kepsar jag sytt i lite facebookgrupper och här på bloggen, har jag fått en del beställningar på dessa. Detta är ett litet exemplar till en liten en som hade det bråttom till världen och ville ut i förtid. Jag är så van vid att sy till Ronja nu som blir två år, så när jag syr såhär små saker funderar jag om bebisar verkligen kan vara så små!Mönstret har jag ritat själv till kepsen. Det är en hel del jobb med massa små delar. Genom att springa mellan symaskinen och strykjärnet blir det en hel del tid som går. Tajmade sist tiden som gick åt att sy en keps. Lite på 2,5 timmar från och med att jag började klippa till delarna. Men fina blir dom, och välanvända. Så det är värt besväret. :)torsdag 21 juni 2012

Halleluja moment i Krookila.


Jag har blivit sjökvinna igen efter två år hemma som landkrabba med lilltösen. Ombord har jag en kollega som är lika tokig i arabia som jag och hon har redan för flera år sedan pratat om ett ställe nära Nådendal som heter Krookila. Där ska det finnas ett idylliskt café och försälning av massa Arabiaporslin. Detta pass hade vi turen att ha en lördag liggandes i hamn i Nådendal och passade då på att äntligen göra slag i saken och söka upp stället.På gården möttes vi av den hissade finska flaggan i topp och en trevlig lummig gård där man kunde fika på gården om man önskade. Där fanns även en liten timrad stuga med fynd-priser på udda porslin, exempelvis koppar utan fat (eller fat utan koppar).När vi panttat på spänningen tillräckligt länge gick vi in i lokalen och möttes av massor av arabiaporslin. Vi gick och tittade på alla vackra koppar och undrade och förundrades över alla olika modeller, designers, färger och former.
 Lite av mina egna favoriter.Massor av koppar. Om man ville stanna och fika fick man själv välja en av arabiakopparna vid kassan att dricka ur. Höjer mysfaktorn högt!Sockerskålar och gräddsnipor. Den röda heter "Pilvi" och den skulle jag vilja säta beslag på en dag. En salig blandning Teema och Kilta fick mig att tänka på en Kiltafantast jag lovat att hålla upp ögonen för. Vid nästa besök kanske det blir affärer.Hilkka Liisa Ahola har designat dessa skönheter.


Socker och kryddburkar.Kannor i långa rader. Roligt att se så många olika dekorer på samma modeller.

Rekommenderar verkligen detta ställe till alla Arbia-fantaster. Stället är gemytligt och avslappnat samt personalen kunnig och trevlig. Man kan även hyra stället, beställa buffé eller bara besöka den lantliga gården för en paus i vardagen. Mera bilder och info hittar ni på;tisdag 19 juni 2012

Börsar till fjärran land.Snart kommer bland annat det här gänget med börsar att säljas på en fin hemsida till ett helt annat land. Jätteroligt tycker jag som fascineras av tanken att någon annan person använder något jag tillverkat och lagat med kärlek. (okejdå, ibland blir det en ful ramsa när tråden inte vill som jag vill) ;)

Tampella i vinrött.


 

 Tampella i brunt.

 

En av mina egna favoriter.

Lite gult och oranget med sommarblommor passar till midsommartider.

lördag 16 juni 2012

Solkeps


När solen tittar fram är det dags att söka fram solhatten. Till min förvåning märker jag att solhatten från förra sommaren är på tok för liten (Hur tänker jag?). Ritade en ny modell för denna sommar, som fick bli mera av en keps-modell. Här är en bild på den första jag sydde. Den andra är av olika klövertyger men bild på den får ni vänta på, för jag har så himla mycket saker att ta itu med nu, när jag äntligen är tillbaka från böljan den blå. Skönt att ha mark under fötterna igen men skoj var det även till sjöss. :)