söndag 22 april 2012

Kaniner på lapp.


Efter mina hektiska lapptäckesprojekt fick det vara nog en stund, men nu har lusten att klippa lappar infunnit sig igen. Denna gång blev det ett täcke med lite Tampellablommor, retrokaniner, hjärtan och klöver.

 Ihopvikt i väntan på att slås in i ett litet paket.


 Färg är pop. Och i lapptäcken kommer färger verkligen till sin rätt.


fredag 20 april 2012

Coasters


Detta inlägg blir en kort presentation av några av mina coasters. I ärlighetens namn så är dom inte mycket i användning, men åtminstone blir dom mycket beundrade och tittade på.


En uppsättning i papp, en i plast och en i plåt.


Dessa har jag även i en modell större, men lillan har lekt med dom och slarvat dom någonstans så dom fick inte vara med på bild.


 Jag köpte dom här coastersen som Marimekko, men det har jag senare blivit upplyst om att det inte är. Nu vet jag inte heller vem som gjort dem, så berätta gärna om ni vet.

Mina nyaste inköp, som alla syns på första bilden, matchar fint till min servetthållare. Kanske någon som vet om dom är besläktade?

tisdag 17 april 2012

Färgklick i vardagsrummet.


En tid sedan började jag fundera vad jag skall göra för att få vardagsrummet att bli lite mera organiserat. Det enda rum som i princip är färdigrenoverat på nedreplan är just vardagsrummet, samtidigt är det där vi spenderar vår mesta tid. Med smått i huset såg hela vardagsrummet ut som ett lekland.

Jag bestämde mig för att försöka göra en myshörna med en minimibudget. Kanske skulle det bli lite mera ordning på vårat bombnedslag till vardagsrum.Sagt och gjort började jag med att klippa till en skumgummimadrass så att den passade precis i utrymmet intill bokhyllan, då slirar den inte lika lätt iväg. Sen klädde jag den med ett plysch-tyg i grönt jag hade hemma i hyllan. Nästa projekt blev att sy lite fina kuddar och då tog jag mod till mig och klippte i mina Dunderklumpentyger för färgerna i dom är så underbara. Jag fyllde dom med bomull och vadd från 3 andra kuddar jag inte har i användning. På väggen ser ni tygtavlan jag klädde med det finfina tyget jag hade i mitt förra inlägg. Sedan köpte jag faktiskt två tavelhyllor som var nedsatta till 30 kr styck, så det blev inte så farligt pris.


Tyget till gardinen hade jag även liggandes i hyllan. Och eftersom den inte hittat något användningsområde ännu blev den påsydd på den befintliga hissgardinen. Ett mycket litet projekt, men väldigt påtaglig.


Hela myshörnan på bild tillsammans med sittern jag fyndade på loppis i förra veckan. Ronja fick även en liten spegel hon kan grimasera i.

lördag 14 april 2012

Efterlysning och projekt.


Ibland är det riktigt jobbigt att klippa i ett tyg. För tänk om man ångrar sig! Detta barntyg från Dekoplus är ett sådant för mig. Men nu har jag tagit mig i kragen och tagit fram saxen, för vad gör den för nytta i tyghyllan i längden. Vad det blir ska ni få se i nästa inlägg.

Samtidigt ska jag passa på att efterlysa just detta tyg, både information och köp. Jag är intresserad av alla dess färgställningar (om det finns fler) och kan både köpa, byta mot handarbeten, tyg eller andra retroprylar ni sett i min blogg. (Så desperat är jag ;) )


fredag 13 april 2012

Sitter deluxe.

När Ronja var i magen sydde jag denna sitter till henne. Jag tog helt enkelt bort en gammal klädsel och klippte till nya bitar av mitt dåvarande älsklingstyg. Stommen var det inget fel på, så när jag hade sytt klart var det bara att trä och klä på den igen.Nu har ju tösen vuxit ur sitter-åldern för länge sen, men jag kunde inte motstå denna som kom framför mina ögon när jag var på loppisrunda i förrgår. Att priset dessutom var mycket överkomligt (30 kr) avgjorde saken väldigt snabbt.


Visst är den fin! Och till min förvåning tyckte Ronja inte alls att hon var för stor för den. Hon satte sig i den när hon fick syn på den, och läste lite böcker. Roligt att gunga lite i och mysa med nallarna.

tisdag 10 april 2012

Ett solgult lapptäcke.


Vårsolen kikar bakom molnen och vad passar inte bättre om inte ett inlägg om ett solgult lapptäcke som hittat ett nytt hem.

Kommer ni ihåg detta lapptäcke som fick en snabbpresentation i ett inlägg? Idag när jag fyllde på lite nya saker på Nybo loft informerades jag att det sålts en hel del saker från min lilla vrå. Vad glad man blir då, och inspirationen flödar åter efter lite stagnering. Man får lite mera energi när man ser att affärerna går åt rätt håll. Syr gör jag hela tiden, men den där lilla energikicken är alltid härlig att få.


Undrar vem som får mysa med detta lapptäcke nu. Hoppas det kommer till mycket nöje och roliga stunder!

söndag 8 april 2012

Födelsedagspresenter

Vad kan detta vara?


Snart åker jag iväg till Finland igen och nu har fadderbarn, kusiner och småvänner haft födelsedagar allihopa så det gäller att sy så nålarna glöder. Ronjas kusiner har hunnit fylla 5 och 3 år och till dem har jag sytt två matchande väskor med elefanten Rurik i rött, blått och rosa. Väskorna har innerfoder i beige med vita prickar, glömde fota det. Hoppas dom kommer till användning.


Ennis väska.

Essis väska.

fredag 6 april 2012

Finel

Hittade ett rätt trevligt gammalt blogginlägg från min pensionerade blogg jag tänkte skulle värd att titta på. Alltså vill jag idag presentera ett axplock av Finels produktion, som jag personligen är särskillt förtjust i. Vissa av sakerna har jag i min ägo, medan andra är saker jag drömmer om.Underbar emaljkastrull, Kaj Franck/ Esteri Tomula
Denna har ni nog sett i åtminstone ett av mina äldre inlägg.Dessa emaljmuggar har jag i rött, men finels fågelmuggar i blått har aldrig sett in real life och skulle göra mycket föra att få tag på dom!
Fotoreferens; www.flickr.com/photos/tags/finel/Charmig skål med svampdekor.
Fotoreferen; http://flickr.com/photos/kitkadesigntoronto/3269711677/


Underbara Pehtori-pannor, Antti Nurmesniemi. Dessa är just nu mina favoriter och eftersom min favoritfärg i många är nu varit den lite smutsturkosa suktar jag efter den första av pannorna på bilderna.


"Antti Nurmesniemi was one of the designers who made Finnish design world famous among with such other important designers as Alvar Aalto, Eero Aarnio, Ilmari Tapiovaara, Tapio Wirkkala, Yrjö Kukkapuro, and Eero Saarinen.

The enamelled coffee pot designed in 1957 is an icon, as is the Palace Hotel Sauna stool designed in 1952, and the red-orange underground cars designed by him together with Börje Rajalin for City of Helsinki, 1968-77.

Professor Nurmesniemi designed furniture and lightning fixtures for such Finnish companies as Artek (1957-60), Merivaara (1963-66), Vuokko (1964-88), Piiroinen (1990-) and for Tecta Möbel, Germany (1978) and Cassina, Italy (1985).

He designed kitchenware - pans and pots for Wartsila (1957-75) and Högfors (1959-70). And for Fujitsu Co, he designed the super-flat push button telephone 'Antti' in 1984.

The Museum of Modern Art, New York; the Stedelijk Museum, Amsterdam; the Röhska Museum, Sweden; Kunsindustrimuseet, Oslo; Philadelphia Museum of Applied Art and Seibu Museum of Art, Tokio are only some of the museums that have included Nurmesniemi's works in their collections.

During his long career as an industrial designer, Nurmesniemi has received numerous of prizes and honours: the Grand Prix in Milan Triennal (1960, 1964), Pro Finlandia medal, The Lunning Award, State Design Award, Finland; the 5th International Design Award, Osaka; and the most recent: Estlander-medal 2000, Finland, among other."

Källa; designinfinland.commåndag 2 april 2012

Färgbomb i mumintyg.


Hur fånig får man bli egentligen med detta nörderi med mina mumintyger? Hur fånig som helst tycker jag. Måste bara få visa upp färgskalorna jag har hemma nu. Det rosa har jag suktat efter länge och nu har jag äntligen lyckats komma över en bit. Vilken lycka! Egentligen är jag ingen förespråkare av pasteller, men när det gäller mumin är det helt okej. ;)Jag vet att det åtminstone finns ännu i blått för det har jag i en babyfilt någonstans här hemma. Men just nu är den på rymmen och vill inte uppenbara sig. Upplys mig gärna om jag missat någon färg. Tyget hade jag även i rött, men till julen blev det ett sådant hysteriskt syende av just dessa klänningar att det gick och tog slut. Men tur är väl det, så man har något att vidare sukta efter. :)