tisdag 28 februari 2012

Lapptäcken till tusan.Jag håller på att bunkra upp med lapptäcken till försäljning. En fördel är att det är väldigt roligt att göra dom. Planeringen är förstås roligast när man får sitta där bland sina tyger och fundera vilka kombinationer som skulle bli fint.

Nu är jag klar med 4 st, men det ena har jag nu bestämt mig för att ge som namngivnings/dopgåva. Förhoppningsvis ska jag bli klart med ett ännu ikväll också utan att ta kol på min rygg.Vilken överraskning, det är ju MUMIN! Lapptäcket i gult och orange ter sig inte till 100% på bild. Säkert för att det är snarlika nyanser. Andra tyger jag vet i detta lapptäcke är Tampellas gula blommor och Ikea -70tal med månarna.Nästa icke-överraskning är lapptäcke med Dunderklumpen. Här har jag blandat upp med lite bruna och solgula nyanser. Det röda tode vara antingen Ikea eller Finlayson. Berätta gärna om ni vet.


Mera Dunderklumpen hittar ni i detta täcke. Mina favoriter är det gröna tyget med äppel. Tyvärr har jag bara en liten snutt kvar. Så om nån som läser detta har något i sina gömmor är jag intresserad av att köpa.

onsdag 15 februari 2012

Lapptäcke med danska elefanter.


Som jag nämnt, var jag en sväng till Finland. Förutom att träffa mina fina vänner var vi på lite loppisrundor. Till min förtvivlan (ja, jag överdriver inte.) får jag konstatera att även priserna i Finland gått upp då Retron blivit poppis. Jag hittade ett par riktigt fina gardiner från -70talet och tänkte; Här har jag ett fynd! Men ack nej. Prislappen visade 35 euro. Jag funderade att det kanske var ett missförstånd så jag frågade artigt av kassörskan om det var en siffermärkning eller om det verkligen var 35 euro. Och visst var det summan pengar, hon kunde tänka sig gå ner till 30 euro, för det här är faktiskt Retro. Gardinerna blev kvar.


Nå, jag tröstar mig med att jag hade en himla tur gången före det. Då hittade jag i min hemstad det eftertraktade Danska elefanttyget. 2 x 1.5 meter för 2 euro. Sådant blir man glad av i dessa tider, när man inte nödvändigtvis gör så mycket fynd som tidigare.Elefanttyget finns i mitt nya lapptäcke som jag inte riktigt bestämt mig för om jag ska sätta till salu eller ge bort i namn (dop)-gåva. Jag tror det lutar mot det senast nämnda, då jag inte riktigt blev nöjd med sömmarna i kanten. Vad jag menar är alltså, att om jag säljer något vill jag gärna det är perfekt.

Mera om tygfynden jag gjorde i Åbo, kommer i ett senare inlägg. Och sedan är det lite annat skoj på gång också som jag får upplysa er om lite senare. Hemlighetsfullt.


onsdag 8 februari 2012

Emalj, glas och plast.


När man är mammaledig (ledig är för övrigt inte ordet!), kan man passa på att gå på loppis inne i veckorna dagtid och slippa "riva, slita, dra"-stressen på helgerna när alla är ute samtidigt. Denna vecka har vi fyndat lite emalj i form av en bricka och en kryddburk med klöver på. Den sistnämnda är en favorit. Den mörkblå kannan med blommor på är jag inte helt säker på om det är nyproduktion eller om jag verkligen fick en pjäs i mint condition. Info mottages gärna. Glasburken med kork var också i väldigt fint skick.Plastfynden idag blev en pjäs till mamma, ett kakfat med kupa, och en pjäs till dottern, en liten kaffekokare som fungerar påriktigt! Den lilla kaffekokaren var i orginalförpackning. Så fin för en retroälskare med orange som en av sina favoritfärger.Sist men inte minst, ett gäng med dukar i papper/plast i orginalförpackningar. Kanske blir ett till inlägg om dessa i framtiden.

Nu ska jag ta mitt pick och pack och flyga till Finland för att träffa nära och kära, fynda Marimekko, Riihimäen lasi och arabia, samt äta massa god veganmat!

So long!

söndag 5 februari 2012

Barnböcker från förr.Redan före jag själv fick barn brukade jag köpa gamla barnböcker på loppis när jag hittade fina. Med andra ord hade Ronja redan en hög som väntade på henne när hon kom hem från bb. Tog väl en stund före hon förstod sig på dem, men nu har hon varit en riktig bokmal ett halvårstid. Inga "bebis-böcker" har ens varit av speciellt intresse, utan vanliga böcker bläddrar hon i utan att riva sönder pappret.
I helgen hittade jag en bok med så jättefina illustrationer. "Regn, snö, is" heter den och hör till "Mamma, va e de?"-serien. Boken är tryckt 1971. Nu överväger jag att spara boken som den är för att läsas eller sätta illustrationerna i ramar.